2022

We leggen uit wat handbal is, hoe het speelveld eruitziet, regels en posities. Daarnaast vertellen we je de geschiedenis en wat is het doel van het spel.

Handbal wordt zowel buiten als binnen gespeeld.

Wat is handbal?

Handbal, handbal of handbal is een sport waarin twee teams strijden om de controle over een opgeblazen bal, waarbij ze hun handen gebruiken om de bal te controleren en in het doel van de tegenstander te gooien, wat gelijk staat aan het scoren van een doelpunt. Het wordt zowel buiten als binnen gespeeld en elk team bestaat uit ongeveer 7 personen.

Handbal is een veel beoefende sport in Europa, met een tamelijk minderheidsaanwezigheid in de rest van de wereld, met uitzondering van enkele Amerikaanse landen zoals Brazilië en Argentinië, Afrikaanse landen zoals Tunesië, Egypte en Algerije, en de enige Aziatische uitzondering Zuid-Korea. Er zijn zowel professionele heren- als damescompetities in deze landen, en competities nationaal, regionaal en zelfs wereldwijd, georganiseerd door de International Handball Federation (IHF), gevestigd in Bazel, Zwitserland.

Deze sport moet niet worden verward met muurhandbal, ook wel handbal, wallball of 1-wall genoemd, een sport waarbij twee spelers strijden om controle over een bal door deze tegen een muur te laten stuiteren. In Angelsaksische landen is het gebruikelijk om naar deze sport te verwijzen als: handbal en handbal zoals team handbal of "teamhandbal".

geschiedenis van handbal

Handbal heeft belangrijke antecedenten in verschillende spellen die worden beoefend in de het oude Griekenland en het oude Rome, zoals het "Urania-spel" genoemd in de Odyssee van Homerus, en waarvan in 1926 in Athene muurschilderingen werden gevonden.

De sport zelf is echter erg jong en de eerste professionele gamegroepen ontstonden in de 20e eeuw in Midden- en Noord-Europa. In die tijd werd het gespeeld in de vorm van de Amerikaans voetbal, in teams van 11 spelers, zoals in sommige Europese landen nog steeds wordt gedaan. De oprichting ervan wordt toegeschreven aan de professor van lichamelijke opvoeding Duitser Karl Schelenz (1890-1956).

In 1926 richtte hij de regulatie internationale sport en in 1928 werd de International Amateur Handball Federation opgericht tijdens de IX Olympische Zomerspelen. Dit orgaan werd later de Internationale Handbalfederatie en organiseerde in 1954 zijn eerste wereldcompetitie in de categorie mannen en drie jaar later de eerste in de categorie vrouwen.

In de jaren zestig werd de praktijk van handbal goedgekeurd door het Internationaal Olympisch Comité en vanaf 1972 werd het opgenomen in de Olympische Spelen.

Doelpunt van het spel bij handbal

Aan het einde van de wedstrijd is het team dat de meeste doelpunten heeft gemaakt de winnaar.

Het doel van handbal is om zoveel mogelijk doelpunten te scoren, terwijl je de tegenstander ervan weerhoudt hetzelfde te doen. Hiervoor moet de bal het grootste deel van de tijd onder controle zijn en moet hij zo vaak mogelijk in het doel van de tegenstander worden gebracht. Aan het einde van de wedstrijd is het team dat de meeste doelpunten heeft gemaakt de winnaar.

Duur en resultaat

Een typisch handbalspel duurt ongeveer een uur, verdeeld over twee periodes van elk dertig minuten. Bij jeugdteams kan deze periode worden ingekort tot 25 of 20 minuten per periode. Tussen de ene periode en de andere is er een verplichte rusttijd van 10 minuten.

Aan het einde van deze tijd is degene die de meeste doelpunten heeft gemaakt de winnaar. In het geval van een gelijke stand worden 5 minuten rust toegekend en daarna wordt een verlenging van twee periodes van elk 5 minuten gespeeld, met een minuut rust tussen de twee.Als de gelijkspel voortduurt, wordt de procedure herhaald. Als er nog geen beslissend resultaat is, wordt het winnende team bepaald door vijf opeenvolgende worpen van zeven meter (7 m) per team, totdat een winnaar is gevonden.

Handbalveld en posities

De grootte van het veld hangt af van het aantal spelers in elk team.

Het typische handbalveld is 40 meter lang en 20 meter breed (voor 7 spelers, meestal binnen) of 90-110 meter lang en 55-65 meter lang (voor 11 spelers, meestal buiten).

De doelen zijn meestal 2 meter hoog en 3 meter breed, maar in de versie voor 11 spelers kan het zelfs nog groter zijn, en de doellijn (die het dichtstbijzijnde punt beperkt tot het doel van waaruit de bal naar de boog kan worden gegooid) varieert tussen 6 en 13 meter van het boogschieten, afhankelijk van de versie van het spel.

Elk doel is in het bezit van een keeper, getraind om de bal met elk deel van het lichaam aan te raken en wiens missie het is om de tegendoelen te voorkomen. De andere spelers, die de bal alleen met hun handen kunnen aanraken, zijn ingedeeld volgens verschillende posities:

• Centraal. Leidende positie binnen de constructie van het spel, dat zowel in verdediging als aanval dient als articulator van het team. Normaal gesproken is hij degene die de bal van de keeper ontvangt om de aanval in te zetten, en wat belangrijk is, meer dan zijn kracht en vaardigheid, is zijn vermogen om het spel te observeren en te plannen.
  • Extreem. Aanvalspositie, gelegen aan elke kant van het veld, hun missie is om in de verdediging van de tegenstander te glippen, dus het zijn meestal behendige, snelle en lichtgewicht spelers.
  • Kant. Goal-assist positie, ze bevinden zich aan de zijkanten van de centrale verdediger en zijn meestal erg lange, corpulente spelers met een krachtig schot. Ze spelen een sleutelrol in de verdediging.
  • Scharnier.Aanvallende positie, gelijk aan de spits in het voetbal, wiens missie het is om ruimtes te openen in de rivaliserende verdediging. Het zijn meestal robuuste spelers en bedreven in close combat.

Spelregels bij handbal

De regels van het spel zijn eenvoudig: spelers moeten de bal besturen met alleen hun handen en door passen en rennen in het veld van de tegenstander voortbewegen, totdat ze een gunstige positie hebben bereikt om de bal naar het doel te gooien. Alleen keepers mogen elk lichaamsdeel gebruiken om de bal te onderscheppen.

Spelers die in balbezit zijn, mogen echter slechts drie stappen zetten voordat ze een pass geven of naar het doel schieten. Als je meer continue stappen wilt zetten, moet je de bal van de grond laten stuiteren. Het spel is vloeiend en wordt alleen onderbroken als de scheidsrechter dat beslist.

Het contact tussen spelers is continu en frequent, en het is toegestaan ​​voor de spelers om tegenover elkaar te staan ​​en de voortgang van de tegenstander te belemmeren, maar ze mogen elkaar nooit slaan, duwen of aanvallen. Spelers die illegaal handelen kunnen worden bestraft met een gele kaart en 2 minuten buitenspel; indien driemaal bestraft in dezelfde wedstrijd, moet de speler de wedstrijd verlaten (rode kaart).